3021504291431508 Slapen onder linnen, dat is puur genieten!
top of page

Slapen onder linnen, dat is puur genieten!

Bijgewerkt op: 27 jan.


Lekker slapen, wie wil dat nou niet? En toch zeker ook als je op vakantie bent, of zomaar een paar nachtjes weg! Want lekker slapen is goed voor ons, daar zijn we het wel over eens. Of je nu thuis of op reis bent. Minstens zo belangrijk voor een goede slaap is de omgeving. In een lawaaierige stad slaap je waarschijnlijk niet zo goed als in een huisje in de natuur. Maar het is natuurlijk maar net wat je gewend bent. Sommige mensen vinden de ‘ruis van de stad’ heerlijk, andere verdragen geen ‘oorverdovende stilte’. Voor sommige mensen is slapen in een vreemd bed al een enorme uitdaging.....

Daarom besteden wij niet alleen veel aandacht aan de sfeer en inrichting van onze yurts, want het oog wil tenslotte ook wat. Maar ook aan de bedden in onze yurts besteden we veel aandacht. Het is eigenlijk heel simpel: een goed bed dat mooi opgemaakt is, is nu eenmaal een genot om in te verblijven. En wij willen je graag een onvergetelijke ervaring en een heerlijke nachtrust bieden!





Ons motto:

Tekst met motto a well made bed is a joy to sleep in

Als ik ‘uit logeren’ ga....

Dan wil ik goed slapen! Ik vind niks zo beroerd als slecht slapen tijdens mijn vakantie of romantische getaway. Dacht ik een leuke locatie gevonden te hebben en dan blijken de slaapomstandigheden dramatisch te zijn….grrrrrr, daar ging m’n nachtrust, juist nu ik er zo aan toe was. Een paar van mijn ervaringen? Van keiharde matrassen tot doorgezakte bedden, van plastic zweterige matrasbeschermers tot extreem intense chemische geur van wasmiddel en wasverzachter. Om nog maar niet te spreken over krakende, wiebelende en piepende bedden.

Ik heb me er altijd over verbaasd hoe er soms veel aandacht en geld wordt besteed aan de inrichting van een accommodatie en dan is het bed zo’n beetje de ‘sluitpost’ en wordt er gekozen voor een slecht bed met een goedkoop matras en eenvoudig beddengoed.

Blijkbaar heeft de verhuurder er nooit zelf op geslapen om te ervaren hoe hopeloos de omstandigheden zijn. Een goed bed en een fijn matras vergt inderdaad een behoorlijke investering. En ik snap dat er keuzes gemaakt moeten worden qua interieur en inrichting, maar het gaat om meer dan alleen een mooi plaatje toch? Tussen goedkoop en extreem duur zit nog steeds een range aan mogelijkheden. En ik weet heus dat de voorkeuren voor iedereen anders zijn, dus het is best lastig een goede keuze te maken. Door mijn ervaringen wist ik in ieder geval dat ‘good looks’ niet voldoende zou zijn om mijn gasten een aangenaam en onvergetelijk verblijf te bieden. Mijn uitgangspunt is geweest: hoe wil ik zelf slapen, welke eisen stel ik aan mijn bed?

Bed in droom omgeving

Ik hou van natuurlijke materialen

Wij, Mariëlle en ik, houden van duurzaam leven en wonen. Dat is onze levensstijl en het is wat mij betreft niet meer dan logisch dat we dat ook doorvoeren in onze yurts. Slapen in een goed bed vinden wij zelf belangrijk als we op reis gaan, daarom willen we dat ook onze gasten aanbieden. Comfort, warmte en de ‘omhulling’ door natuurlijke materialen, waardoor het bed direct aangenaam aanvoelt zodra je erin stapt.

Voor de yurts heb ik gekozen voor boxspring bedbodems met natuurlatex matrassen en een dikke natuurlatex matrastoppers. Op de matrastopper ligt een matrasdeken van biologische wol. Dat zorgt voor fijn extra comfort. De moltons zijn van biologische katoen. De keuze voor dekbedden was nog best lastig. De voorkeur ging uit naar wol, maar bij een ongelukje is dat niet te wassen.

Daarom koos ik voor dekbedden en kussens gemaakt van Lyocell, ook wel Tencel genoemd, met een tijk van biologische katoen. Lyocell is een 100% natuurlijk materiaal dat duurzaam geproduceerd wordt, de grondstof is eucalyptus. Het heeft een reeks aan bijzondere eigenschappen en voordelen. Lyocell is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo warm als wol, en veel beter vochtabsorberend dan katoen.


Het oog wil ook wat…maar het lijf ook!

Al sinds mijn jeugd heb ik een zwak voor mooi beddengoed. Nu weet ik dat het gaat om meer dan alleen mooi, want de kwaliteit van beddengoed kan van grote invloed zijn op onze slaap. Wat mij betreft, is de eerste vereiste dat de stof duurzaam is en van natuurlijk hernieuwbaar materiaal dat zonder gebruik van chemische middelen is geproduceerd. Natuurlijke en gifvrije materialen zijn beter voor ons. We liggen tenslotte fullbody en naakt of gedeeltelijk naakt in bed. Onze huid is een orgaan dat stoffen opneemt uit de omgeving, dus ook als je in bed ligt, en dat doen we nogal wat uren. Neem dan biologische katoen zul je misschien zeggen. Maar dat vind ik nog niet ‘eco’ genoeg, er is veel water nodig bij de productie en verwerking van katoen. Daarbij komt dat je het vrijwel altijd moet strijken en dat is niet bepaald mijn lievelingswerkje en kost ook veel energie. Er zijn zeker prachtige andere duurzame stoffen zoals de eerdergenoemde lyocell en bamboe. Maar die hebben niet de uitstraling en de kwaliteit die ik zocht voor onze yurts.


Casa Comodo mooi gestijlde slaapkamer met linnen beddengoed

Toen vond ik linnen. Echt puur linnen, geen mix met katoen. Linnen heeft alle eigenschappen die ik zocht en daarom heb ik gekozen voor beddengoed van 100% puur linnen. En een groot voordeel…linnen hoeft niet gestreken te worden 😊 de lichte kreukeling is de natuurlijke uitstraling van het materiaal.


Wat is linnen?

Wist je dat linnen een van de oudste stoffen ter wereld is? Linnen werd al in de prehistorie gebruikt om kleding van te maken. Het is de meest duurzame textielsoort die er bestaat. Linnen is een natuurproduct en afkomstig van de vlasplant. Vlas kan zonder pesticiden en kunstmest geteeld worden. Alle delen van de vlasplant kunnen gebruikt worden. Van de zaden maakt men olie voor kleuren, verven, cosmetica en vloerbedekkingen. Van de lange vezels van de vlasplant wordt met een best wel ingewikkeld proces het bijzondere weefsel gemaakt dat we linnen noemen.



Linnen is duurzaam met bijzondere eigenschappen.

Voor de productie van linnen wordt vele malen minder water en energie gebruikt dan bij de productie van andere stoffen. En linnen is recyclebaar en volledig biologisch afbreekbaar in de natuur.

Linnen bevat hele bijzondere eigenschappen. De stof is sterk en tegelijk zacht. En door gebruik wordt het alleen maar mooier en zachter. Linnen is niet statisch, het is antibacterieel en hypo-allergeen, huisstofmijt heeft geen kans in de stof. Dat vind ik voor gebruik in onze yurts van toegevoegde waarde.



Tegenwoordig is linnen weer helemaal hip en beddengoed van puur linnen is volop in de mode. Er zijn tal van aanbieders op de Nederlandse markt. Het bedrijf dat er wat mij betreft uitspringt is Casa Comodo. Een Nederlands merk dat ernaar streeft met zo klein mogelijke footprint te produceren. Casa Comodo ontwikkelt hun producten zelf. Het linnen wordt op een eerlijke en duurzame wijze geproduceerd en geweven in Europa. De kleurpigmenten van de verfbaden zijn 100% natuurlijk. Alle producten worden in een kleinschalig atelier in Portugal gemaakt waar mensen onder goede omstandigheden werken en een volwaardig salaris ontvangen. Casa Comodo is een gecertificeerd bedrijf, verkoopt zonder tussenhandel en alleen via hun webshop. Bestellingen worden geheel plasticvrij en mooi verpakt verzonden. Wat mij betreft dus driedubbel duurzaam!



Daarom slaap je in onze yurts onder linnen!

Naast hypo-allergeen en antibacterieel, zijn er nog meer bijzondere eigenschappen van linnen, die maken dat slapen in een bed met puur linnen beddengoed zo heerlijk is. De stof is zacht en sterk. En het absorbeert vocht en ventileert, het heeft een zogenaamde 'thermo regulerende' werking: in de zomer werkt linnen verkoelend op de huid waardoor je minder zweet in je slaap. En in de winter werkt linnen juist verwarmend. In een yurt is dat zeker in de winter een pluspunt. In een yurt zijn de weersomstandigheden goed merkbaar, want het is nu eenmaal een tent. Maar hoe warm of koud het ook is, linnen voelt altijd aangenaam. Slapen onder linnen is echt een weldaad voor je lijf, dat voel je zodra je tussen de lakens glijdt.


Call me crazy!

Een tweede reden om te kiezen voor Casa Comodo was het grote assortiment aan mooie kleuren. Wat mij betreft een soort van ‘collect them all’ 😉. Elke keer maak ik de bedden met heel veel plezier op (ja echt, call me crazy)! De vele verschillende kleuren die allemaal mooi met elkaar te combineren zijn, maken dat ik de yurts altijd een andere ‘look’ kan geven en het voor mijzelf niet saai wordt altijd maar dezelfde kleur te gebruiken.

Telkens een verrassing welke kleurencombinatie ik ga maken, want met de mooie kleuren in mijn linnenkast – en dat zijn er best veel - is het eindeloos combineren! Hoeslakens, lakens, dekbedovertrekken, spreien, bedrunners en sierkussen. Dat en nog veel meer heeft Casa Comodo in het assortiment. Een detail, maar ik noem het toch: dit beddengoed heeft de beste kwaliteit voor de beste prijs. En ik kan het weten, want ons beddengoed wordt natuurlijk veelvuldig gewassen, veel vaker dan bij thuisgebruik. Was, na was, na was en het blijft mooi, ik moet er wel bijzeggen dat ik was met eco-wasmiddel van Sonett voor wol en zijde voor het zachtste resultaat.


Hoe met weersomstandigheden om te gaan?

Een yurt is en blijft een tent, het is dan wel geïsoleerd, maar de omstandigheden buiten zijn ook binnen merkbaar. Bij het verzorgen van de bedden probeer ik alles zo goed mogelijk aan te passen aan de weersomstandigheden. Best lastig, want in de winter koelt het ‘s nachts af en kan het best fris zijn. In de zomer zijn er zwoele nachten. En hoe ervaart iemand dat die thuis een slaapkamer op constante temperatuur gewend is? Dat is dus telkens weer afstemmen en kijken wat het beste geschikt is voor het betreffende moment: zomerdekbed, herfstdekbed of allebei op elkaar? De sprei is er altijd en fungeert als extra laagje, is het te warm dan kan ‘ie van het bed af. Bij extreme kou ligt er een extra dekbedje tussen de sprei en de dekbedden. ’s Winters zijn er kruiken en bij extreme koud leggen we even een elektrische deken onder het dekbed. Niets is ons te gek om onze gasten fijn te laten slapen!

eco friendly lemniscaat icoon

Duurzaam en eco, beter voor ons en beter voor de aarde

Zoals je gelezen hebt, zijn zo goed als alle materialen van de bedden duurzaam en recyclebaar. Dat is minder belastend voor het milieu. Maar al die natuurlijke en gifvrije materialen zijn ook beter voor onszelf. We liggen tenslotte fullbody en naakt of gedeeltelijk naakt in bed. Onze huid is een orgaan dat stoffen opneemt uit de omgeving, dus ook als je in bed ligt, en dat doen we nogal wat uren. Dus bij ons is alles gifvrij en eco-friendly. Ook wassen doen we zonder chemische middelen en geur-toevoegingen, uitsluitend biologisch afbreekbare en gecertificeerde wasproducten die geen enkele kans op allergische reactie geven.


Slapen in een yurt in de natuur.

Onze yurts staan midden in een weids landschap, aan de rand van een weiland, dat is toch wel redelijk midden in de natuur te noemen. Geen oorverdovende stilte maar wel rustgevende natuurgeluiden. Zet je zintuigen open en laat de natuur binnenstromen. Het zijn sowieso omstandigheden waarbij het goed slapen is. Tel daar het supercomfortabele bed met het luxe linnen beddengoed bij op en je zult zeker weten slapen als een roos!


Verbonden met de aarde onder de hemelkoepel.

Yurt Venus bij volle maan

En je bent ook nog eens op een natuurlijke manier verbonden met de natuur. Slechts een paar lagen hout zitten er tussen jou en de aarde. En een paar lagen doek en vilt scheiden je van de buitenwereld. Dat voelt echt heel anders dan in een huis. De ronde vorm van de yurt en de natuurlijke materialen dragen ook bij aan het gevoel van rust dat over je heen komt als je in een yurt bent. Of je nu wilt of niet, ongemerkt doet dat wat met je. Nog één van de redenen waarom het slapen in een yurt zo aangenaam is. Niet alleen de verbinding met de aarde is voelbaar, je staat ook in contact met de hemel. Hier in de yurt ben je je opeens bewust van de grootsheid ervan. Buiten op het terras heb je een geweldig weids uitzicht en kun je genieten van zonsopkomst en zonsondergang. Maar ook binnen, vanuit bed heb je zicht op de hemelkoepel. Door het dakraam, de ‘kroon’ van de yurt zie je de sterren fonkelen. En eens in de maand kijkt een zilveren maan door het dakraam naar binnen… slapen in een yurt bij volle maan is een magische ervaring!



tekst magic happens in a yurt

Wel-te-rusten & Sweet dreams!

Ik ben ervan overtuigd dat alle genoemde aspecten bijdragen aan het heerlijke slapen in onze yurts. In de afgelopen jaren is er nog nooit, echt nog nooit iemand geweest die heeft gezegd dat ze slecht geslapen hebben. En menigmaal hebben we complimenten gekregen over de heerlijke bedden. Zelfs van mensen met slaapproblemen en mensen met rugklachten! En er zijn gasten geweest die ons vertelden dat ze nog nooit zo lekker geslapen hebben, zelfs thuis niet. Dat vinden wij toch wel een heel groot compliment!

Wil je wel eens slapen onder linnen en ervaren hoe het is om in een bed met natuurlijke materialen te slapen? Misschien maakt het wel enorm verschil voor je!

Hoe dan ook, wij wensen je een heerlijke nachtrust toe, bij ons in een yurt of waar dan ook ter wereld….slaap lekker en sweet dreams!




Dromenvanger met zonlichtstralen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page