3021504291431508
top of page
Houten skelet van Kirgizische yurt van Celestial Living

Kirgizische yurts

zijn anders dan Mongoolse gers

Logo Celestial Living Yurt Retreat

Onze yurts zijn uniek in Nederland. Wij zijn de eerste in Nederland met deze yurts van het Engelse bedrijf ‘Yurts for Life’. Deze yurts worden naar Kirgizisch model geheel met de hand gemaakt van lokaal essenhout en andere duurzame materialen, zoals katoen, canvas en wolvilt afkomstig van wol van Engelse schapen. Het hout wordt behandeld met natuurlijke lijnolie. Met gebruikmaking van traditionele en ambachtelijke technieken is het een echt staaltje vakmanschap met een prachtig eindresultaat. De perfecte glamping-accommodatie!

Wat is en Yurt, wat is een Ger?

Een yurt (in Nederland schrijven we ook joert) is oorspronkelijk een traditionele ronde tent, welke (al sinds de 11e eeuw!) wordt gebruikt voor bewoning door nomaden volken. Zij trekken rond over de koude en droge steppe- en berggebieden van Centraal-Azië met schapen, geiten, kamelen en/of paarden. De yurt en de ger bestaan geheel uit losse onderdelen en is daardoor makkelijk te verplaatsen. In Mongolië heten ze ‘Ger’. In de richting van o.a. Kazachstan, Kirgistan, Oezbekistan en Turkmenistan heten ze 'Yurt'.

Yuurt naar Kirgizisch model

Yurt naar Kirgizische model in Nederland gemaakt

Traditionele Mongoolse Ger

Traditionele Mongoolse Ger

Verschil tussen Yurt en Ger?

De Mongoolse Ger is wat lager en heeft rechte daklatten en een vlak dak. Mongolië heeft een droog klimaat en een sterk dakafschot is daarom niet nodig. Omdat de ger rechte daklatten heeft is het nodig dat er onder het dakwiel  (tonoo) palen komen te staan, dit heeft met krachtverdeling te maken. Zonder de palen onder het wiel is de ger minder stabiel. De nomaden volken gebruiken het midden van de yurt als kookplaats. De rook kan omhoog door de tonoo, welke gewoon open is. Om af te dekken gebruiken ze een zgn. 'urgh' een dakdoek dat over het wiel heen getrokken wordt en met touwen wordt vast gezet. Ze hebben niet de luxe van een pvc of perspex bekleding van het dakwiel zoals bij de westerse gers en yurts gebruikt wordt. Dat is ook wel nodig in ons klimaat, met alleen een 'urgh' zou je te veel nattigheid binnen kunnen krijgen. 

De yurt, waaronder de Kirgizische yurt zoals de glamping accommodaties van Celestial Living Yurt Retreat, is anders dan de ger.  Als eerste heeft de  yurt  gebogen daklatten ('bentwood') en  is daardoor hoger. De yurt heeft hierdoor een schuiner dakafschot zodat water er makkelijk afloopt. Het klimaat in de wat zuidelijkere streken waar de yurt vandaan komt is namelijk wat natter, het is dus belangrijk dat water er snel afloopt. Als tweede heeft de yurt door deze constructie geen middenpalen nodig. Door de neerwaartse kracht van de daklatten en de opwaartse kracht van de wanden is het niet nodig om palen midden onder het wiel te zetten. Het geheel geeft een wat ruimtelijker gevoel.

Op de foto's hieronder is het verschil van het houten raamwerk of het 'skelet' goed te zien.

Yurt houtskelet uit Turkmenistan

Yurt uit Turkmenistan

Houtskelet van authentieke Kirgizische yurt

Kirgizische yurt

Houtskelet van Mongoolse Ger

Mongoolse Ger

De bouw van een yurt

Een yurt of ger is een zeer praktische woonruimte. Het wordt gebruikt door rondtrekkende nomaden volken die leven op de steppes en berggebieden van Centraal-Azië. Een yurt/joert/ger is een ronde tent bestaande uit een soort skelet of geraamte van hout bekleed met doeken van vilt, katoen of canvas. De nomaden volken maken de doeken veelal van wol welke afkomstig is van hun dieren. Ook touwen worden soms van dierenhaar gedraaid. Het geraamte is geheel van hout en bestaat uit lossen onderdelen: wanden, daklatten, deur/deurkozijn, kroon. De wandpanelen zijn in te schuiven als een soort harmonica.  De daklatten zijn allemaal losse stokken.  Alles wat vastgezet of aan elkaar gemaakt moet worden, wordt gedaan met touw of stukjes leer. De deur met het kozijnen en het dakwiel (de kroon) zijn eigenlijk de grootste niet uit elkaar te halen onderdelen.

Aan het houtwerk en de doeken wordt veel aandacht besteed. Het hout wordt voorzien van houtsnijwerk, vaak is dat ook de signature van de maker. Of het wordt voorzien van kleurrijke verf met allerlei patronen en symbolen. Datzelfde geldt voor de doeken. Allerlei betekenisvolle en kleurrijke patronen worden verwerkt in de doeken en het vilt.

Voor rondtrekkende nomaden is dit dus een ideale woonvorm, een soort mobiel huis dat helemaal uit elkaar te halen is in losse onderdelen en op een wagen te laten is om zo weer mee te gaan naar een volgende plek waar het vee kan grazen. Daar wordt alles weer opgezet, eerst het kozijn en de wanden, dan het wiel en de daklatten. Zo is het skelet klaar om de doeken er weer over te doen en alles vast te binden. Alles wordt verbonden en vastgezet met touwen en banden, er komt geen schroef of spijker aan te pas. Het kost maar een paar uur tijd om dit te doen.

Interieur van traditionele Mongoolse Ger

Interieur van traditionele Mongoolse Ger

Interieur doorsnee van traditionele Kazachstan Yurt

Interieur doorsnee van traditionele Kazachstan Yurt

Kleurrijk en versierd buitendoek van traditionele Kazachstan Yurt

Kleurrijk en versierd buitendoek van traditionele Kazachstan Yurt

Voor nomadenvolken zijn yurts een praktische woonruimte. Bij ons worden ze onder andere als glamping accommodaties gebruikte om op een bijzondere manier en origineel in te overnachten. Lees er hier meer over.

Glamping accommodatie

In Nederland zijn de woorden yurt en joert ingeburgerd en wordt de term ‘yurt’ voor alle soorten yurts gebruikt. Al vele jaren worden yurts wereldwijd als glamping accommodatie aangeboden. En ook als (semi) permanente woning is het erg geliefd.

In Nederland zijn talloze yurt accommodaties te huren. Ze staan op campings, in bossen, bij boerderijen of op privéterrein. Sommige yurts zijn zonder al te veel aandacht voor interieur ingericht voor 4, 6 of soms wel 8 personen, andere zijn heel bewust sober en back-to-basic ingericht om het echte oer-gevoel te ervaren. Bij Celestial Living Yurt Retreat hebben we gekozen voor een luxere variant. Wij hebben moderne Kirgizische yurts, gebouwd naar authentiek model in Engeland en geschikt voor dit westerse klimaat. Elke yurt is volledig ingericht met alles wat je maar nodig zou kunnen hebben, veel comfort en mooie basic luxe, niks over de top maar gewoon compleet en goed, zonder concessies aan comfort en kwaliteit.  Aan de rand van een weiland in min of meer open vlakte komen ze mooi tot hun recht. Een aangebouwd terras zorgt voor een fijne buitenruimte om volop te kunnen genieten van het omliggende landschap. Naast de yurt zijn sanitaire voorzieningen en een houtopslag. Zomer en winter is de ultieme manier om midden in de natuur te verblijven, en toch van comfort, luxe en privacy te genieten. Het is écht ‘glamorous camping’!

Yurt Venus van Celestial Living in het weiland
Yurt Orion van Celestial Living in het weiland

Summer- & Winter Glamping!

Onze yurts zijn het hele jaar rond een genot om in te verblijven. Ook tijdens de koude maanden is het een perfecte glamping accommodatie. Heerlijk in de warme en veilige omhulling van de yurt, met de houtkachel aan, een warme kop thee of een glas wijn in de hand en een stoofpotje op het vuur, kan jou niks gebeuren. Laat het buiten maar lekker waaien en regenen, binnen is het warm en gezellig, de tijd lijkt stil te staan en er is even geen dagelijkse buitenwereld.

Wist je trouwens dat yurts storm-proof zijn? Door de ronde vorm buigt de wind makkelijk af en krijgt geen ‘grip’. Dat is heel handig op de steppe, maar dus ook bij ons in het Achterhoekse landschap.

En komt het voorjaar weer in zicht, dan is het genieten van de ontluikende natuur, het lengen van de dagen en de eerste warme zonnestralen. Het leven in de yurt krijgt hierdoor een extra dimensie, ervaar hoe heerlijk het is zo dicht bij de natuur te leven. Lekker buiten koken en een vuurtje stoken zijn de simpele dingen die het leven mooi maken.

Lente, zomer, herfst of winter....elk seizoen heeft zijn charme. Wanneer je ook komt, met onze uitgebreide service en faciliteiten ontbreekt het je aan niets en heb je altijd een comfortabel en onvergetelijk verblijf!

Slapen in een yurt in een goed bed met luxe linnen beddengoed
Morso houtkachel in alle Kirgizische yurts
Slapen in een yurt in een goed bed met luxe linnen beddengoed
bottom of page