3021504291431508
top of page
Yurt Sirius aan de rand van een weiland in de Achterhoek

Yurt Sirius

de middelste van de drie yurts

Logo Celestial Living Yurt Retreat

Ons kleine yurt retreat met drie yurts is een droom die werkelijkheid is geworden voor oprichter en eigenaar Célestine. En daarom heeft het de naam 'Celestial Living' gekregen, dat 'Hemels Leven’ betekent. Niet verwonderlijk toch, dat de yurts de namen van hemellichamen hebben gekregen? De zon, de maan, de sterren en de planeten...ze  zijn zo essentieel voor ons bestaan!

Na 'Venus' en 'Orion' vonden we Sirius een mooi bijpassende naam in het rijtje. Sirius is in de mythologie verbonden met Orion. En Sirius is de helderste ster aan de nachtelijke hemel. Verderop lees je er meer over.

Slapen in een yurt - Sirius met queensize bed
Kast spiegel en decoratie Yurt Sirius Celestial Living
Brandende houtkachel en zithoek Yurt Sirius Celestial Living

 We noemen het 'Bohemien Chic'

Sirius is een yurt waar je als vanzelf helemaal tot rust komt. Een 'Bohemien Chic' interieur: warme en neutrale kleuren, met alleen maar natuurlijke materialen. Heel veel comfort, een hemels bed, privé sanitair en luxe warme buitendouche, voor de ultieme glamping-experience! De middelste van drie yurts, die zover uit elkaar staan dat je altijd privacy hebt. Een ruim terras om te genieten van een prachtig weids uitzicht op land en lucht. Warmte, romantiek en gezelligheid door de houtkachel, een kleine maar uitgebreide keuken, een zithoek bij de kachel en een eettafel voor twee. Als je hier bent lijkt de tijd even stil te staan. Lekker lang lazy loungen bij de kachel, vertragen en onthaasten, loskomen van alle hectiek om slechts aandacht te hebben voor elkaar. Laat de liefde maar stromen!
De 'Wow'-factor ervaar je pas als je in de yurt staat, want het effect van deze mooie en met zorg ingerichte ruimte is niet op een foto te vangen, die moet  je voelen! Magic happens in a yurt!

Panorama van interieur Yurt Sirius

Slapen in een hemels bed

‘A well made bed is a joy to sleep in' is onze slogan. Tijdens je relax-weekendje weg of romantische uitje wil je natuurlijk vertoeven in het meest heerlijke bed dat je je maar kunt voorstellen. En daar hebben we voor gezorgd, In het queensize bed, helemaal van natuurlijke materialen en stoffen voel je je als royalty en slaap je als een roos, om de volgende dag uitgerust wakker te worden, helemaal opgeladen met hernieuwde energie! En als je wilt, blijf je met een druilerige dag gewoon de hele dag in bed! Kacheltje aan en groots genieten!

 

Wij zorgen dat het beddengoed is aangepast aan de weersomstandigheden, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je het koud krijgt. Daarbij helpt ook het luxe puur linnen beddengoed van het Nederlandse merk Casa Comodo Linnen is heerlijk om onder te slapen! Het is eerst misschien even wennen, maar al snel merk je hoe aangenaam het is voor je lijf, want het heeft de fijne eigenschap een temperatuur regulerend vermogen te hebben: koel in zomer en warm in de winter.

Daarnaast is antibacterieel en zeer duurzaam. en dat past bij onze duurzame en eco-friendly onderneming.

Met veel liefde en aandacht maak ik het bed op met mooie combinaties van de kleuren Ivory White, Classic Sand, Natural Brown, Simply Taupe of Primrose Pink. 

In de zomer of zodra er vliegende beestjes in de yurt komen, hangt er een grote klamboe boven het bed.

Bed Yurt Sirius Bohemien chic
Bed Yurt Sirius Bohemien chic slapen onder linnen
Bed met klamboe Yurt Sirius Bohemien chic

Een extra laag vilt

Yurt Sirius heeft onlangs een extra laag vilt gekregen. We vonden dat nodig, omdat onze yurts niet alleen in de zomer, maar ook in de winter te huren zijn. Nu is de yurt in de winter extra comfortabel. Het wordt sneller warm en het koelt minder snel af. Het heeft nog meer voordelen. Ook in de zomer biedt de extra laag een goede bescherming tegen de warmte. Vilt wordt van schapenwol gemaakt en heeft een heel goede isolerende werking, zowel bij kou als bij warmte.

De extra laag vilt geeft ook wat extra zwaarte aan de yurt, bij veel wind of een storm is dat echt een pluspunt. En tenslotte maakt het de akoestiek in de yurt nog fijner en komen geluiden van buiten wat zachter binnen.

Onze yurts zijn in Engeland geproduceerd. Het zijn Kirgizische yurts en die worden in Nederland niet gemaakt. Toch hebben we een yurtbouwer/zeilmaker gevonden die het aandurfde de extra laag vilt precies op maat te maken voor onze Kirgizische yurts. Het vilt is gemaakt van wol van Nederlandse schapen en geproduceerd  op Texel. Hieronder wat foto's van de montage ervan. De viltlaag is erg dik en daardoor paste het buitendoek niet goed meer. Gelukkig wist de zeilmaker een passtuk te maken en is het probleem opgelost.

Yurt Sirius met aanhangwagen met extra laag vilt
Yurt Sirius zonder buitendoek met alleen enkele viltlaag
Yurt Sirius met extra laag dakvilt
Yurt Sirius met extra laag wolvilt rondom

De houtkachel

brandende houtkachel in Yurt Sirius

Warmte is niet alleen heel fijn en belangrijk voor ons mensen, maar ook voor een yurt. Ons klimaat is over het algemeen vochtig en te veel vocht is funest voor een yurt. De natuurlijke materialen waaruit de yurt is opgebouwd, worden in ons klimaat snel vochtig en dan ligt schimmelvorming op de loer. Regelmatig stoken is daarom heel belangrijk. In het open veld waar onze yurts staan, vangen ze gelukkig voldoende wind om op een natuurlijke wijze snel te drogen en te ventileren. Samen met het regelmatige stoken draagt dit bij aan het behoud van de yurt.

Een goede houtkachel is daarbij dus essentieel. En zeg nou eerlijk, niets is toch fijner dan de koesterende warmte van een houtkachel! 

De mooie ovaal-ronde kachel van Morsø is vanwege de ingebouwde verbrandingstechniek een duurzame en zeer milieuvriendelijke kachel. De convectietechniek zorgt voor een snelle verspreiding van de warmte. En door de grote kachelruit zie je de vlammen goed om eindeloos in het vuur te kunnen staren.

De kunst van het stoken

Een houtkachel stoken is een 'kunst', een techniek die je echt met aandacht moet doen om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk warmte van de kachel te krijgen. Met de zogenaamde Zwitserse stookmethode krijg je een optimale verbranding en hoge warmteopbrengst en minimale uitstoot van stofdeeltjes. Volg je de 'handleiding houtkachel' die in de yurt ligt, dan zul je er optimaal van kunnen genieten!

Boekje handleiding  houtkachel in houtmand
Lampjes boven aanrecht Yurt Sirius
Ingerichte keuken met fornuis in Yurt Sirius
Compacte keuken van Yurt Sirius

Keukenperikelen

In de yurt is een mooi compact keukentje waar zo'n beetje alles aanwezig is wat je nodig hebt om gezellig te kokkerellen. De koelkast heeft een vriesvakje, het gasfornuis een wokbrander. Een wok en allerlei andere pannen zijn er natuurlijk ook. Goede scherpe messen ontbreken ook niet. Vanwege de beperkte stroomvoorziening (6 Ampere) zijn piekvragende apparaten, zoals een oven en een espressomachine, niet mogelijk. Maar er is wel een broodrooster en een staafmixer. En ook een zwanenhals waterkokertje om slow-coffee mee te zetten, je hebt tenslotte alle tijd!  En met de Bialetti zet je een heerlijke espresso of een cappucino met mooi geschuimde melk uit de melk opschuimer. Verder zijn er nog talloze handige en mooie keukenhulpjes en mooi serviesgoed. 

Tenslotte nog wat smaakmakers: honing, suiker, peper & zout, kruiden, specerijen en kruidenmixen. Olijfolie vierge en mild, smakelijke koffie en een groot assortiment thee. Alles van biologische kwaliteit.

Zowel binnen als buiten is er een eettafel om romantische te dineren!

En wil je buiten koken? Of genieten bij een vuurtje? Dan huur je de Petromax Atago, dat is een gecombineerde BBQ en vuurschaal. Als je wilt hebben we er ook een Dutch oven bij.

Sanitaire voorzieningen

Op het terras, vlak naast de deur van de yurt zijn de sanitaire voorzieningen, niet verder lopen dan je eigen badkamer in huis. Er is geen aansluiting op riolering, het water van de douche (en de keuken) lopen in de greppel. Om die reden bieden we je een reeks van heerlijke verzorgingsprodukten van Urtekram aan, deze zijn volledig natuurlijke en vegan  Ook afwasmiddel en schoonmaakmddelen zijn eco en vegan, 

En het toilet is dubbel duurzaam, want het is een zogenaamd droogtoilet. Geen zorgen, het ziet er uit als een gewoon toilet, dus geen gedoe met houtsnippers of ierts dergelijks. Het toilet vangt de natte en vaste delen gescheiden op, hierdoor  is er minder kans op geur. En een slim systeem van wegschuif-klep en een afzuig-ventilatie-systeem maakt dit toilet tot een modern en hygiënisch systeem. Speciaal geschikt voor dit soort locaties en bijvoorbeeld ook voor tiny-houses.

De douche is een ronde houten cabine met deur, waardoor je niet op de tocht staat en toch dat heerlijke buitengevoel hebt door de open bovenkant. Uiteraard gewoon met warm water. Er is warmtelint om de leidingen gelegd waardoor het bij vorst bijna altijd mogelijk blijft te douchen.

Droogtoilet en buitendouche bij Yurt Sirius
Droogtoilet en buitendouche bij Yurt Sirius
Uitzicht van Yurt Sirius op het omliggende landschap

Rondom ruimte en natuur

Alle yurts staan langs de rand van een weiland bij een boerderij, Eigenlijk midden in het typisch Achterhoekse coulissenlandschap. De yurts staan ruim zestig meter uit elkaar wat privacy garandeert. Op het terras ervaar je vanzelf een heerlijk gevoel van vrijheid, je kunt je echt even afzonderen van de buitenwereld. Je eigen eilandje in een groene zee, met kleurrijke ruimte om je heen van het landschap, de mooie wolkenlucht en 's avonds een waanzinnige sterrenhemel. Vele soorten vogels en dieren komen er voorbij. Allerlei roofvogels en als je goed oplet zie je hazen, fazanten, konijnen en patrijzen. Ook ooievaars zijn er regelmatig. En zo af en toe zelfs een enkele vos.

Door de yurtdeuren met ramen en vanaf het terras heb je altijd mooi uitzicht op het weidse landschap.

Het buitenleven

De buitenruimte is minstens zo aangenaam als het binnen is. Het terras is groot genoeg voor een lounge set, een eettafel en een parasol. Met gemak kun je er barbecueën, buiten koken en een vuurtje stoken in de vuurschaal. Een immens weids uitzicht waar zonsopkomst en zonsondergang  zo af en toe een waar kleuren spektakel laten zien. En de sterrenhemel: die is hier magisch mooi en goed te zien!

Rondom het houten terras staat een schapenhek, waardoor het een intiem en beschut geheel wordt, het geheel is aangekleed met diverse plantenbakken.

Terras bij ondergaande zon bij Yurt Sirius
Dakstructuur van Kirgizische yurt met gebogen daklatten

Een moderne Kigizische yurt

Onze yurts zijn gebouwd naar Kirgizisch model met gebogen daklatten, die een extra mooie sensuele ronding aan de yurt geven. Door deze 'bentwood-constructie' zijn er geen middenpalen nodig. De oppervlakte van de yurt is dertig vierkante meter, en de hoogte loopt van 180 cm aan de wand naar 340 cm in het midden. Alles in de ruimte is ingericht voor twee personen. Er is ruimte genoeg en toch heb je alles binnen handbereik. De openslaande deuren hebben ramen en door het dakraam  - 'de kroon'  - valt er altijd mooi licht naar binnen en zie je vanuit bed de nachtelijke hemel. De ronde ruimte zonder andere ramen is een hele fijne lichte ruimte en voelt als een veilige en warme omhulling.

Onze gasten vertellen ons dat de vele ronde vormen in en om de yurt, ze ongemerkt een blij gevoel geven. Dat is niet uit te leggen, dat moet je gewoon erevaren om het te voelen

Tekst magic happens in a yurt

De helderste ster aan de nachtelijke hemel

In de winter is aan deze kant van de aarde Sirius als een zeer heldere ster zichtbaar, dit is halverwege de avond en vrij laag boven de zuidelijke hemel. Soms zie je de ster heftig flonkeren en van kleur verschieten. Sirius heeft niet de hoogste lichtkracht van alle sterren, maar hij staat relatief gezien vrij dichtbij, daardoor is hij voor ons de helderste ster aan de nachtelijke hemel.

sterrenconstellatie Sirius in relatie tot Orion
Sirius de helderste ster aan de nachtelijke hemel

Aan de sterrenhemel ligt Sirius ten zuidoosten van Orion, iets onder de verlengde lijn door de riem van Orion. Sirius is na de zon de helderste ster aan de hemel en maakt deel uit van het sterrenbeeld Canis Major, de grote jachthond van Orion en wordt daarom ook wel de Hondsster genoemd.

Sirius is al sinds de oudheid bekend, De naam betekent zoiets als 'gloeiend' of 'sprankelend'. De ster werd geassocieerd met de Egyptische god Osiris. De oude Egyptenaren zagen al dat Sirius net voor de Zon opkomt, een moment dat ongeveer samenvalt met de jaarlijkse overstromingen van de Nijl. Hoewel dit vaak tot dood en vernietigingen leidt, brengt het ook nieuwe grond en nieuw leven. In Egypte is Osiris de god van het leven en dood, van vruchtbaarheid en wedergeboorte.

Afbeelding van Egyptische god Osiris
Beeld van Orion met zijn jachthond Sirius

In de Griekse mythologie doodt Artemis (na misleid te zijn door haar broer Apollo) per ongeluk haar geliefde, Orion. Hierdoor was ze zo bedroefd, dat ze hem als een sterrenbeeld aan de hemel zette, met zijn trouwe hond Sirius naast zich, zodat ze hem kon blijven zien.

Zo tezamen past Sirius mooi in het rijtje van yurts, waar het hemels leven is!

De drie yurts van celestial Living Yurt Retreat
bottom of page