3021504291431508
top of page

Winterglamping? Dat is winterkamperen met een gouden randje!

Bijgewerkt op: 29 jan.

Wintersportvakantie, dat vinden we heel gewoon. Lekker dik aangekleed de piste af sjezen! En daarna … après-ski met een gevuld glas bij een houtkachel. Dat geeft dat gevoel, dat je even loskomt van je dagelijkse leven.

Nou, dat kan ook heel dichtbij huis, een soort van dan. Misschien niet altijd met sneeuw, en ook zonder ski’s. Maar loskomen van je dagelijkse beslommeringen met een wintergevoel, dat kan bij ons echt wel! Wel eens aan winterkamperen in een yurt gedacht?

 

winterkamperen-kirgizische-yurt-winter-landschap-achterhoek

Winterkamperen….even uit je comfortzone. Dat kan soms heel verhelderend werken. Er zijn tal van mogelijkheden om te winterkamperen, van echt die-hard-heel-eenvoudig, tot wat meer uitgebreid met de nodige voorzieningen.Kamperen doe je in een tent

Het echte kamperen doe je natuurlijk wel in een tent. Dat kan een klein koepeltentje zijn, of een wat grotere Bell tent. Een tipi behoort tot de mogelijkheden en een safaritent is ook heel populair. En dan is er nog de yurt. Ze zijn bij uitstek geschikt voor het winterkamperen. Het is geen straf om in een yurt een paar winterse dagen door te brengen. Want een yurt is dan wel een tent, maar wel voorzien van een wollen viltlaag ter isolatie. En een goeie houtkachel voor de warmte en romantiek.

 


Net als bij wintersport, vraagt winterkamperen wel om speciale voorbereidingen. Wat mij betreft is warmte het meest belangrijk om je goed te blijven voelen, en met kleding in laagjes van wol of fleece lukt dat best.

De echte avonturiers houden van winterkamperen, weten hoe zich er op te kleden en zijn niet bang voor een koud hoofd  en koude neus in de ochtend. Als het echt vriest….draag je gewoon een muts in bed!


Winterkamperen met een gouden randje

Kamperen in de winter in een tent kent zo z’n uitdagingen, maar het is ook een avontuur! In onze yurts is het eigenlijke geen ‘kamperen’, wij noemen dat 'winterglamping'. Het is winterkamperen met een gouden randje. Want het is een (klein) beetje back to basic, maar wel met echt alles wat je nodig hebt om het comfortabel te hebben; warmte, luxe en comfort en toch ook een beetje avontuur en ..... dat allemaal midden in de natuur.

 

yurt-winter-landschap-vorst-natuur-achterhoek-winterkamperen-winterglamping

'My kind of glamorous'

Ik ben niet zo van het ‘glamorous’, maar iemand heeft nu eenmaal ooit bedacht dat kamperen met wat meer luxe ‘glamping’ heet. En het is waar, bij ons is het wat dat betreft best glamoureus te noemen, met het comfort, de luxe en met alle fijne extra's die standaard aanwezig en inbegrepen zijn. En ook nog eens alles duurzaam en eco-friendly. Ik heb een passie voor yurts en hou nou eenmaal van het mooi maken van de yurts met een sfeervol interieur in verschillende stijlen. De indeling en de voorzieningen zijn bij elke yurt hetzelfde, maar de stijl van elke yurt is anders en uniek, met mijn persoonlijke 'touch' is het een uiting van wat ik mooi vind en waar ik voor sta. Ik word er blij van om dit met anderen te delen.

 

yurt-sirius-ronde-vorm-in-plat-vlak-winterkamperen-winterglamping-houtkachel
Yurt Sirius
yurt-venus-ronde-vorm-in-plat-vlak-winterkamperen-winterglamping-houtkachel
Yurt Venus
yurt-orion-ronde-vorm-in-plat-vlak-winterkamperen-winterglamping
Yurt Orion (eenpersoonsbedden is optioneel)

Winterglamping in onze yurts, dat is comfortabel en warm

Het allerbelangrijkste in een yurt is natuurlijk de kachel, zeker in de koude maanden. Met de state-of-the-art Morsø houtkachels die in onze yurts staan, wordt het in een mum van tijd heerlijk warm en de extra kachelpijp-ventilator verspreidt de warmte snel in de ruimte. De vloer van de yurts zijn dubbel-laags en geïsoleerd, met een kurk toplaag, dat voelt lekker zacht aan de voeten. Je zult genieten van het extra comfort en warmte met de zithoek bij de kachel, kleden op de vloer en de dekens en schapenvachten om op of onder te kruipen. De natuurlijke materialen, de complete inrichting en het gezellige en sfeervolle interieur doen de rest.


Extra vilt, dat maakt echt verschil

yurt-vilt-dubbele-laag-winterkamperen-winterglamping
Een extra dikke 'jas' voor Yurt Sirius

Eén van onze yurts heeft een dubbele laag vilt. Dat konden we pas kortgeleden realiseren (oktober '23). Binnenkort krijgen ook de andere twee yurts een tweede laag dik vilt, dus vanaf winter '24 zul je er in elke yurt heerlijk warm en comfortabel bij zitten. We hebben nu al ervaren dat die extra laag een enorm groot verschil maakt, zowel in warmte als in akoestiek maakt het de yurt nog aangenamer. Bij koud weer blijft de warmte langer behouden en bij warm weer wordt het minder snel te warm in de yurt.

 

puur-linnen-casa-comodo-winterkamperen-winterglamping

Winterslaap

En dan het bed….dat is zó comfortabel, daar wil je gewoon hele dagen in vertoeven. Ik hou ervan bedden mooi op te maken, het is de eyecatcher in de yurts. En je slaapt tussen prachtig gekleurd puur linnen beddengoed. Linnen is duurzaam en heeft bijzondere eigenschappen: het is antibacterieel en heeft een ‘thermo-regulerende’ werking. In de zomer blijf je daardoor koel, maar in de winter zorgt het linnen er juist voor dat je eigen lichaamswarmte bij je blijft en daardoor blijf je heerlijk warm. Veel van onze gasten zijn al overgestapt op linnen beddengoed nadat ze bij ons geslapen hebben! (in mijn blog 'slapen onder linnen' vertel ik er meer over de bijzonderheden van linnen).

Natuurlijk zorg ik ook dat het beddengoed is aangepast aan de weersomstandigheden. Een wollen matrasdeken onder het hoeslaken, een lekker dubbeldik dekbed en een sprei, als het nodig is nog een extra dekbedje eronder. En als het echt heel koud is, wordt het bed vast een beetje voorverwarmd met een elektrische deken. En in de kast liggen ook altijd extra dekens.

 

Het hout- en kachelwerk

houtkachel-handleiding-zwitserse-methode-winterkamperen-winterglamping

De houtkachels in yurts zijn heel modern en duurzaam: een Morsø kachel met Nordic-eco Label, een streng Scandinavisch keurmerk. Dit garandeert dat de houtkachel duurzaam is geproduceerd en een milieuvriendelijke verbranding met minimale uitstoot heeft. Stoken doe je volgens de ‘Zwitserse methode’, dat is gewoon de beste manier om snel een vuur aan te maken en om bewust en duurzaam te stoken. Hoe dat allemaal werkt, leg ik allemaal uit in een mooi boekje met foto’s en toelichting en een zes-stappen-plan.


houthakken-houtkachel-kindling-cracker-winterkamperen-winterglamping

Bij aankomst staat de kachel voor je klaar om direct aangestoken te worden, de houtmand is gevuld en de handleiding ligt erbij, samen met een mandje aanmaakblokjes en een set kachelgereedschap. Natuurlijk moet je ook zelf houtjes hakken, maar dat is juist heel leuk. Ook alle tools die daarvoor nodig zijn, zijn aanwezig, zodat je op een veilige manier houtjes kunt hakken.

 

buitendouche-winterkamperen-winterglamping-yurt

Koude billen en blote hemel

Bij elke yurt zijn sanitaire voorzieningen, helemaal voor eigen gebruik en direct naast de yurt. Handdoeken, badjassen en doucheproducten liggen voor je klaar, dat hoort allemaal bij 'winterglamping', gemak is wat je wilt!

En yep, in de winter is het soms best even koude billen hebben als je naar de wc gaat, maar je bent zo weer binnen, lekker bij de warme kachel. En douchen doe je ook buiten, onder de open hemel. Of het nu zomer, winter, dag of nacht is… douchen onder de blote hemel is echt een waanzinnig leuke ervaring. De buitendouche is trouwens een soort houten koker, je bent helemaal omsloten en staat lekker warm. Douchen onder de sterrenhemel met volle maan is magisch. En op een koude ochtend met regen voelt het ongeveer zo: .’De ochtend is januari grauw, maar genadig en beschut. Ik stap in de douche. De warme stralen van de douche geven een afwisselende warmte die vermengd is met koude regendruppels en een zachte wind.' Eén van onze gasten schreef dit zo mooi poëtisch in het gastenboek!

 

Slow-living is a good feeling

Ach…ik kan nog veel meer vertellen over wat er allemaal is en hoe fijn het is om in onze yurts te verblijven. Om even in een andere stand het leven te ervaren en even in een slow-living-modus te zijn. Zonder allerlei input van buitenaf. Maar eigenlijk wil je het gewoon zelf ervaren. Want leven in een yurt is nu eenmaal heel bijzonder. Dat gevoel dat er vanzelf komt als je in een yurt verblijft…dat is niet te beschrijven en niet op een foto te vatten, hoe mooi de yurt er ook uitziet. Dat gevoel kun je alleen maar ervaren als je er even in komt leven. En wat onze yurts betreft....of het nu zomer, winter, lente of herfst is…elk seizoen heeft zo z’n charme, ook vanwege de locatie in het mooie Achterhoekse landschap. Maar in de koude maanden van het jaar, ja, dan beleef je echt ‘de yurt’! Die ronde, veilige omhulling, die voelt als een warme jas waar je helemaal in weg kunt duiken. Even afgezonderd van de dagelijkse wereld, midden in de natuur., alleen of met je lief.

Daarom wil je winterkamperen!


Kom je ook een keer glampen in de winter? We ontmoeten je graag!

Veel liefs van Célestine & Mariëlle Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page