3021504291431508
top of page
Drie yurts in een weiland in de Achterhoek Toldijk

Locatie en omgeving

in de mooie Achterhoek

Logo Celestial Living Yurt Retreat

De yurts van Celestial Living Yurt Retreat staan aan de rand van een weiland bij een boerderij in Toldijk in de Achterhoek. De Achterhoek wordt door velen en door kenners als één van de mooiste gebieden van Nederland gezien. De rivieren de IJssel en de Oude IJssel meanderen door het landschap, de uiterwaarden van de IJssel zijn adembenemend mooi. Het Achterhoeks coulisselandschap is mooi geschakeerd en er is veel natuurschoon te vinden, het is echt oud land. De Lochemse berg bijvoorbeeld dateert zelf uit een periode tijdens het Pleistoceen. Zo zijn er tal van historische plekken, kastelen en landgoederen te vinden in Gelderland en de Achterhoek. Ook de IJssel is heel bepalend voor het landschap en heeft een rijke historie. Hieronder een korte introductie, want er is veel te doen en te zien.

Coulisselandschap van de Achterhoek

Dwalen door de Achterhoek vanuit een comfortabele yurt.

De Achterhoek is verrassend veelzijdig! En niet alleen door de mooie natuur. Er zijn prachtige landgoederen, kastelen en pittoreske stadjes waar je de historie nog voelt. De Achterhoek heeft een bruisende cultuur en een gastvrij karakter. Er zijn moderne en historische musea, attractieparken, wijngaarden, gezellige restaurants, boerderijwinkels en nog veel meer. Dus zodra je voet op Achterhoekse bodem zet, opent zich een wereld aan mogelijkheden. En wat is er heerlijker dan dat allemaal vanuit een exclusief verblijf in één van onze yurts te ontdekken

Tot Slot in Bronckhorst

Toldijk ligt in de gemeente Bronckhorst. Bronckhorst is de grootste gemeente in de Achterhoek. Rijk bedeeld met natuurschoon. Uitgestrekte bossen, weilanden en kabbelende beken wisselen elkaar af. Hier is volop rust en ruimte. Ontdek de vele stoere kastelen en eeuwenoude landgoederen, uniek in Nederland. In deze bijzondere regio vind je gezellige dorpen en het kleinste stadje, Bronkhorst, alle met hun eigen sfeer.

De website 'Tot Slot in Bronckhorst' is dé plek waar je volop informatie en inspiratie over Bronckhorst vindt. De site geeft informatie over wat Bronckhorst allemaal te bieden heeft, en dat is best veel. Ontdek er leuke overnachtingsplekken, kies uit één van de fiets- of wandelroutes of bekijk de vele kastelen en landgoederen. Ook staat er een agenda op welke regelmatig met nieuwe info aangevuld wordt.

Kasteel Hackfort
Luchtfoto van Zutphen aan de IJssel

Historie in de Hanzesteden

Er is van alles om te ontdekken! Niet alleen voor de natuurliefhebber, ook voor cultuurbewonderaars, shopaholics en lekkerbekken. Niet alleen voor fietsers, ook voor dierenliefhebbers, wandelfanaten en bootjesvaarders. Niet alleen voor rustzoekers, ook voor festivalgangers en avonturiers. 

De Hanzesteden Doesburg en Zutphen zijn zeker de moeite van het bezoeken waard en op nog geen kwartiertje rijden van de yurt. Cultuur opsnuiven, de historie voelen, winkeltjes struinen, lekker shoppen, terrasje pakken, weekmarkt bezoeken, eenvoudig of luxe dineren…het kan allemaal!

Normaal - dé Achterhoekse rockgroep

De toch wel legendarische popgroep Normaal, wie kent ze niet? In de Achterhoek in ieder geval een begrip!

Hummelo is de bakermat van de rockband Normaal, bekend om de opzwepende muziek en teksten in Achterhoeks dialect. De band is zo geliefd dat de fans een manshoog bronzen standbeeld van de vier muzikanten hebben laten maken. Het beeld staat prominent op het 'Normaalplein' voor 'FF naar Steef', een echt bruin café met uitnodigend terras. De Achterhoekse Rockers kijken vanuit hier de kroeg en Hummelo in.

Het beeld is bijzonder fotogeniek voor dé selfie met de groeten uit Hummelo!

Standbeeld van rockgroep Normaal in Hummelo

Wandelen in bosgebied of het Trekvogelpad

Trekvogelpad bewegwijzering

Ben je in de buurt van Hummelo, dan is een wandeling in de Kruisbergse bossen een aanrader. Een uitgestrekt en bijzonder natuurgebied behorend bij Landgoed Hagen,  met rivierduinen en vennen afgewisseld met naald- en loofbos, akkers en houtwallen.

Voor de echte wandelfanaten goed te weten dat de yurts niet ver van het Trekvogelpad staan. Het Trekvogelpad is het langste -van west naar oost lopend- natuurpad van Nederland en verbindt talrijke vogelrijke natuurgebieden met elkaar. Route 19 loopt van Brummen (Veluwe) naar Vorden, en route 20 van Vorden naar Ruurlo.

Langs acht kastelen toeren

De Achterhoek telt vele kastelen, landgoederen en landhuizen. Het meest bekend is Vorden dat met acht kastelen een van de meest kastelen-rijke dorpen van Nederland is.

Er is een fietsroute van 36 kilometer die langs de acht kastelen voert. Deze zogenaamde  ‘Acht Kastelenroute’ begint en eindigt bij kasteel Vorden. Je fietst langs bossen, beekjes en door weilanden. De kastelen zijn niet allemaal te bezichtigen, de meeste kastelen zijn in privébezit en niet open voor publiek, maar vanwege de mooie en gevarieerde route zeer de moeite waard om te rijden en ‘langs’ de kastelen te gaan.

Kasteel Vorden luchtfoto
Waterrad op Landgoed Hackfort

Voor een leuk uitje dichtbij ons Yurt Retreat is Kasteel en Landgoed Hackfort een aanrader. Het leuke is dat je daar in een heel andere omgeving bent, het is een prachtig bosrijk gebied, heerlijk om daar een boswandeling te maken. En na afloop even te genieten op het terras van de ‘Keuken van Hackfort’ en daar de moestuinen te bekijken.

Op het web is allerlei informatie over de ‘Acht Kastelenroute’ te vinden. Op de websites van 'Achterhoek' en 'Mooi Achterhoek' staan tips over de omgeving en zijn bijzondere fiets- en wandelroutes uit te stippelen.

Een stukje geschiedenis van Toldijk

Toldijk ligt aan de weg die loopt van Zutphen naar Emmerik. Vroeger lag deze weg verhoogd zoals een dijk, om onderlopen door IJsselwater te voorkomen en werd er door een landheer tol gevraagd aan de handelslieden die deze weg volgden. Vandaar de naam Toldijk. In het dorp konden ze even rust vinden en aan hun dagelijkse behoeften voldoen. Er waren wat cafés, een bakker en een kleermaker. Café Herberg Den Bremer, bij de rotonde van Toldijk, stamt nog uit die tijd. Tegenwoordig is Toldijk een rustig dorpje, dat voornamelijk wordt bewoond door land- en akkerbouwers.

Plaatsnaambord Toldijk
Boerderij De Scheurwei in Toldijk

Verblijven in een yurt op het platteland

Celestial Living heeft haar yurts mogen opstellen bij de Toldijkse boerderij, genaamd ‘De Scheurwei’. Dat is de benaming voor een weiland dat afwisselend voor akkerbouw en veeteelt wordt gebruikt. Van oudsher werden op de boerderij koeien en varkens gehouden en wat akkerbouw gepleegd. De boerderij is in handen van de vierde generatie Garritsen. Dinand Garritsen en zijn vrouw Annelies zijn gestopt met het houden van vee, maar in hun boerderijwinkel is nog steeds goed lokaal vlees (antibiotica-vrij) en ook streekproducten te koop. Een aanrader om even langs te gaan en vlees te kopen voor de BBQ die je bij ons kunt huren.

Drie yurts op een rij in een weiland

Yurts in een weiland

Het weiland dat bij de boerderij hoort doet geen dienst meer voor veeteelt of akkerbouw. Het wordt alleen jaarlijks nog gemaaid en gehooid door een bevriende boer. De yurts staan aan de rand van het weiland met uitzicht over akkervelden en weilanden. Verspreid zijn ruige akkerranden, bosjes, bomen en boerderijen te zien. Ook het dagelijkse schouwspel van de wolken aan het 'zwerk', de zonsopkomst en de zonsondergang zijn een genot om naar te kijken...het is elk moment weer een ander schilderij! Dagelijks zijn fazanten, hazen, patrijzen en roofvogels te zien, en soms zelfs een reeën en vossen.

bottom of page