Safety first
want een veilig verblijf is belangrijk
We doen er alles aan om je een comfortabel, maar vooral veilig yurt verblijf te bieden. Comfort in de vorm van warmte en kwalitatieve en duurzame materialen. En veiligheid op velerlei gebied: van de kachel tot de koffie, van bed tot toilet. Lees hieronder wat we daarvoor doen.
Veilig en warm
Je veilig en warm voelen zijn wat ons betreft belangrijke punten in het gevoel van welbehagen en je comfortabel voelen.
We hebben alle drie onze yurts afgelopen jaar een tweede en dus extra laag vilt gegeven. Dat vonden we nodig, omdat onze yurts niet alleen in de zomer, maar juist ook in de winter zo'n fijne verblijfplaats zijn. Die extra laag vilt geeft veel extra comfort. Als de houtkachel brandt, wordt het sneller warm en het koelt minder snel af. Ook in de zomer biedt de extra laag een goede bescherming tegen de warmte, het wordt binnen namelijk veel minder warm dan met maar 1 laag vilt. Vilt wordt van schapenwol gemaakt en heeft een heel goede isolerende werking, zowel bij kou als bij warmte.
Het heeft nog meer voordelen. De extra laag vilt geeft ook wat extra zwaarte aan de yurt, bij veel wind of een storm is dat echt een pluspunt. En tenslotte maakt het de akoestiek in de yurt nog fijner en komen geluiden van buiten wat zachter binnen.
​
Onze yurts zijn in Engeland geproduceerd. Het zijn Kirgizische yurts en die worden in Nederland niet gemaakt. Toch hebben we een yurtbouwer/zeilmaker gevonden die het aandurfde de extra laag vilt precies op maat te maken voor onze Kirgizische yurts. Het vilt is gemaakt van wol van Nederlandse schapen en geproduceerd op Texel. Hieronder wat foto's van de montage ervan. De viltlaag is erg dik en daardoor paste het buitendoek niet goed meer. Gelukkig wist de zeilmaker een passtuk te maken en is het probleem opgelost.
Veilig verblijven in een yurt
Een yurt is een beproefde bouwmethode en wordt al duizenden jaren (!) als mobiel huis gebruik door de Midden Aziatische nomadenvolken. Er zijn zelfs geschriften die yurt-achtige bouwwerken noemen, ver voor onze jaartelling.
Oersterk
Een houten frame, houten dak latten, een kroon en een deur. Met daarover heen wolvilt en doek. Vroeger werden de yurts met huiden bekleed. Alles wordt verbonden en geborgd met touw en band. Vroeger werd touw vervaardigd van dierlijk haar. Tegenwoordig worden meer moderne materialen gebruikt. Er komt geen één schroef of spijker aan te pas.
​
Rond is de optimale vorm
Door de ronde vorm en het schuine en kegelvormige dak, kan de wind altijd afbuigen. De vorm en de constructie en ook het gewicht van het vilt en de doeken maken dat het een sterk en stabiel bouwwerk is, dat maar moeilijk omver is te krijgen.
​
Vergunning
Het plaatsen van een yurt is in principe vergunning plichtig. Ook al is het een tent, door de materialen, waaronder hout, en het verbonden zijn met de grond wordt het in Nederland als een 'bouwwerk' geclassificeerd. Het moet daarom voldoen aan het Nederlands Bouwbesluit.
Bij gebruik als woning zijn de regels daarbij nog strenger dan bij gebruik als kortstondig vakantieverblijf.
​
Een rapport
Om de vergunning voor onze yurts te krijgen, eiste onze gemeente dat er een zogenaamde 'statische berekening' bij de aanvraag werd bijgevoegd, opgesteld door een erkend bureau. Het betreft een onderzoek naar de veiligheid van de yurt, qua wind- en sneeuwbelasting. Dat is moeilijker dan het lijkt, maar we vonden iemand die de uitdaging aan wilde gaan. Na een aantal weken en veel overleg en informatie uitwisseling, kregen we een lijvig (en kostbaar) rapport toegestuurd met veel berekeningen, tekeningen, schema's en grafieken.
​
Conclusie
Kortgezegd komt het erop neer dat onze yurts een windkracht van 10 Bft. kunnen hebben, zonder te vervormen.
En een yurt kan een pak sneeuw van wel 10 cm dragen. Als er niet gestookt wordt en de sneeuw niet smelt, moet - volgens het rapport - een dikkere laag dan dat verwijderd worden.
​
Veilig - punt!
Een yurt is dus, zelfs onder extreme omstandigheden, heel veilig. Nu wisten we dat allemaal al. Maar de gemeente nog niet. En het is goed dat het nu gewoon allemaal officieel op papier staat!
​
Onze veiligheidsregels
Voor onze eigen gemoedsrust, en dat van onze gasten hebben wij onze eigen veiligheidsregels opgesteld.
Bij een windkracht vanaf 7 Bft. met windstoten, die vaak wel 10 -11 Bft. kunnen zijn, vinden wij het niet verantwoord in de yurt te verblijven. Bij windstoten voel je de yurt bewegen en bovendien is het niet veilig de kachel te gebruiken, omdat er valwinden in de kachelpijp kunnen slaan.
​
Bij storm en vorst
Daarom houden wij de weersverwachting altijd goed in de gaten en zullen we bij verwachte storm onze gasten een verblijf op een andere datum aanbieden.
Dat laatste geldt ook als er extreme en of aanhoudende vorst zou zijn en we de aanwezigheid van water niet kunnen garanderen. Al deze dingen staan ook vermeld in onze algemene voorwaarden.​
​
Kachel en veiligheid
handleiding
stookmethode
droog hout
kachel gereed voor aansteken zodat je ziet hoe het moet
moderne kachel - geen gevaarlijke gassen
hakbblok kindling cracker
​
​
In geval van nood...
Brandblusser
Blusdeken
CO - rook melder
​
Noodnummers in boekje
​
Simpel, maar 1 uitgang
​
veiligheidsrapport
Duurzaamheid , do good , moeder aarde
Toilet papier good roll
yokuu
stereo set marley
wassen zonnepanelen energie eco wasmiddel
wijnen lokaal, bio, cabonneutraal
​
kop
ajiajnzljasfji jpef u uq pjcaa; iqipqi
Drie yurts om uit te kiezen
Nu hoef je alleen nog maar te kiezen in welke yurt yurt je wilt verblijven.
Kies je Orion, de vrolijke kleurrijke yurt? Hou je meer van de naturel en lichte tinten? Dan is Sirius jouw yurt. En voel je je goed bij meer donkere en aardse kleuren, dan kies je voor onze stoere yurt Venus.
Welke je ook kiest en in welk seizoen je ook komt....je zult gegarandeerd een hemels verblijf ervaren!
​